Af Örgütü: Yunanistan yüksek mahkemesinin kararı sığınmacıların zorla geri gönderilmelerinin önünü açıyor

kategori:

İki Suriyeli mülteci, Yunanistan’ın en yüksek idari mahkemesinin, mültecilerin daha önceki sığınma taleplerini kabul edilemez bulan kararlara yaptıkları nihai itirazı reddetmesi nedeniyle Türkiye’ye zorla geri gönderilme tehlikesi altında. Uluslararası Af Örgütü, bu kararın, AB-Türkiye anlaşması gereğince sığınmacıların ilerleyen zamanda Türkiye’ye geri gönderilmelerine neden olabilecek tehlikeli bir emsal teşkil ettiğini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü John Dalhuisen konu hakkındaki açıklamasında şunları söyledi: “Bugünkü karar, çatışma ve zulümden kaçarak şu an Yunanistan adalarında mahsur kalan diğer birçok sığınmacı için kaygı verici bir emsal teşkil ediyor. İtiraz başvurularının reddedilmesi üzerine gözaltında tutulan Suriyeli mülteciler özellikle tehlike altında.”

Dalhuisen sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kararlar çok açık bir ilkeyi ihlal ediyor: Yunanistan ve AB, sığınmacı ve mültecileri etkin bir korumaya erişemeyecekleri bir ülkeye geri gönderemez.”

Sığınma başvurusunda bulunanlar, 21 yaşındaki hemşirelik öğrencisi ‘Noori’ ile ‘Afaaz’ sınırdışı edilirlerse bu, AB-Türkiye anlaşması yürürlüğe girdiğinden beri Türkiye’nin güvenli bir ülke olduğu gerekçesiyle bir sığınmacının Yunanistan’dan Türkiye’ye ilk resmi geri gönderilişi olacak.

Suriyeli mültecilere Türkiye’de geçici koruma sağlanıyor, ancak birçoğu aşırı yoksulluk koşulları altında yaşıyor. Türkiye, diğer tüm devletlerden daha fazla sayıda Suriyeli mülteciyi kabul etmiş olsa da mülteci ve sığınmacıların şiddet, işkence ve hatta ölüm gibi insan hakları ihlalleri ve istismarlarına maruz kaldıkları ülkelere geri gönderilmelerine karşı alınan koruma önlemleri, olağanüstü hal koşullarında önemli derecede azaldı.

AB-Türkiye anlaşması gereğince Türkiye’ye geri gönderilenlerin karşılaştıkları koşullara ilişkin de ciddi kaygılar var. Geçen yılın Aralık ayında sızan bir mektupta BM Mülteci Örgütü, Yunanistan’dan Türkiye’ye geri gönderilen Suriyelilerin nakledildiği geri gönderme merkezlerine sınırsız erişimin sağlanmaması nedeniyle, durumlarını gözlemlemekte engellerle karşılaştığını söyledi.

John Dalhuisen, “Bugün, – AB-Türkiye anlaşması yürürlüğe girdiğinden beri ilk kez –Yunanistan AB yararına hareket ederek, halihazırda neredeyse üç milyon mültecinin temel ihtiyaçlarını karşılama mücadelesi veren bir ülkeye iki mülteciyi daha geri göndermekle sonuçlanacak bilinçli bir karar aldı,” dedi. Dalhuisen sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Sığınmacı ve mültecilere Türkiye’de etkin bir koruma güvence altına alınmadığı sürece AB ülkeleri sığınmacı ve mültecileri bu ülkeye geri göndermeye son vermek zorundadır.” (Kaynak: amnesty.org.tr)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir