Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)’nın Mamak’taki bin 312 konutluk projesinde çalışan 15 işçi yaklaşık 2 yıldır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle inşaatın önünde 6 gündür eylem yapıyor. Toplam 1 milyon TL’nin üzerinde alacakları olan mağdur işçilerin sayısı ise 200’ün üzerinde.
Gazete Duvar’ın haberine göre inşaatın önüne kurdukları çadırda gece gündüz kalarak ödenmeyen ücretlerini talep eden işçilerden Doğukan Özkaya kendilerine, ameliyat olan bir arkadaşlarını görmek için dahi şantiyeye giriş izni verilmediğini belirterek, “Bizim kimseye bir zararımız sıkıntımız yok. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Gece de burada ekmeğimiz için kalmak zorundayız” diye konuştu.
Şantiyenin önüne “2 yıldır TOKİ Emeğimizi Sömürüyor” ve “İşçiyiz Mağduruz” pankartı asan işçiler gece gündüz burada kurdukları çadırda bekliyorlar. Yüklenici firma Çınar Alt Yapı Üst Yapı Anonim Şirketi’nin ödemelerini yapmadığını belirten işçilerden Doğukan Özkaya işçilerin yaşadıklarını şu sözlerle aktardı:
“2 yıldan bu yana mağduruz. Ücretlerimiz verilmiyor. İlk başlarda insanların günlük ihtiyacını karşılayacak kadar para veriyorlardı. 3 ay geçiyordu yine harçlık verip asıl ücretlerimizi vermiyorlardı. 200’ün üzerinde işçinin 1 milyon liradan fazla alacağı var. Senet ya da çekle ödeme yaptılar bir süre. Sonrasında zamanı gelince gününde yatırılmadı ve karşılıksız çekler elimizde kaldı. Ücretlerimizin ödenmesi için TOKİ devreye girdi ve teminat verdi. Biz de TOKİ’ye devlet kurumu diye güvendik. Çalışmaya başladık tekrardan ama onlar da paraları yatırmadılar. ‘Sigortalarınızı ana firma yatıracak paranızı biz vereceğiz’ dedi TOKİ ama onlar da paralarımızı vermedi.”
İşçilerin, önünde eylem yaptığı inşaattaki çalışmalar şu an durmuş durumda. Çalıştıkları dönemde şantiyede iş güvenliğinin olmadığını ve koşullarının kötü olduğunu ifade eden Özkaya, “Tuvaletle banyonun yüzüne bakılacak durumu yoktu. Yemekler deseniz berbattı. Biz iki yıldır bunlara katlanıyoruz. Sonunda yine paramızı alamıyoruz” diyor.
Aldıkları çek ve senetlerin karşılıksız çıkmasıyla işçilerin bir kez daha mağdur olduğunu belirten Özkaya, “İşçiler ücretleri karşılığında aldıkları çekleri çeşitli kişiler aracılığıyla tahsil etti. Yüklenici firma senet ve çeklerin ödemesini yapmayınca aracı olan bu kişiler işçilerin yakasına yapıştı. Çekler karşılıksız çıkınca bazı işçiler evlerini arabalarını sattılar. Bu süreçte bir de bu açıdan mağdur olduk. Adamın parasını vermek için ya daireni satacaksın ya da kredi çekeceksin. 220 bin liralık evini ucuza mecburiyetten satan arkadaşlarımız var. Hem TOKİ mağduru olduk hem de dairelerimizi, arabalarımızı satarak mağdur olduk” dedi.
Bir yanıt yazın