Kolombiya’da öğrencilerin ve çeşitli sendikaların çağrısıyla dün (28 Kasım) ülke genelinde “Şehirleri zapt edelim” eylemleri yapıldı.
Başta başkent Bogota olmak üzere bir çok büyük şehirde aşırı sağcı Cumhurbaşkanı Ivan Duque ve hükümetinin bütçe kesintileri ve yeni vergi yüklerini içeren ekonomi politikalarını protesto etmek için öğrenciler ve işçiler sokağa çıktı.
“Eğitime daha fazla katkı“ talebiyle haftalardır kitlesel eylemler düzenleyen öğrencilerden binlercesi dün yine sokaktaydı.
Daha önce “Vergi reformu geri çekilmezse 28 Kasım’da sokağa çıkacağız“ açıklaması yapan sendikaların çağrısına uyan işçilerin yanı sıra yerli halk toplulukları da alanlardaydı.
Kamu üniversitelerinden öğrenciler, öğretmen sendikası Fecode ve İşçi Merkez Sendikası CUT dahil olmak üzere çeşitli sendikalar hükümetin yaptığı kesintileri ve getirdiği yeni vergi yülerini protesto etmek için birlikte hareket ediyorlar.
Cumhurbaşkanı Ivan Duque tarafından desteklenen vergi reformu halkın temel gereksinimlerine daha yüksek katma değer vergisi getiriyor.
2019 bütçesiyle artan yükleri reddeden emekçilerin bu talebi “Kaliteli ve özgür” eğitim isteyen öğrencilerin talepleriyle örtüşüyor.
Öğrenciler 10 Ekim’den beri sokakta
Ülkedeki öğrenci protestoları, Duque “Protestolar durdurulana kadar müzakere masasına katılmayı reddettiği“nden 11 Ekim’den beri ivme kazanarak devam ediyor.
Ekim ayında Duque’nin hükümeti ve 32 kamu üniversitesinin yönetimi, eğitim bütçesinin artırılması konusunda uzlaşmaya vardı ancak anlaşma öğrenciler tarafından yetersiz görüldü.
İlk büyük öğrenci yürüyüşü 10 Ekim’de gerçekleşti ve hükümetten “Kamu eğitiminin mevcut mali krizinden kurtarılması“ talep edildi. 26 Ekim’de Duque ve 32 üniversiteden yetkililer “Önümüzdeki 4 yıl için üniversitelere 1,1 milyar ABD doları tutarında kaynak aktarımı“nı içeren bir anlaşmaya vardı.
Bu miktarın yeterli olmadığını söyleyen öğrenciler ek olarak 1.4 milyar ABD doları tutarında kaynak aktarılmasını talep ediyor. (Kaynak: Yaşanacak Dünya)
Bir yanıt yazın