Alman otomotiv tekeli Audi’nin Macaristan’daki fabrikasında binlerce işçinin düşük ücretlere karşı ve ikramiye, hafta sonu tatili gibi temel talepler için Perşembe günü başlattıkları grev sürerken, Audi’nin Almanya’nın Ingolstadt kentindeki fabrikasında bantlar durdu.
Şu anda, binden fazla A3, A4, A5 ve Q2 model araç motoru olmadığı için banttan indirilemiyor.
Yaşanak Dünya’nın haberine göre grevin sürdüğü Macaristan’daki Györ fabrikasında, benzinli, mazotlu ve elektrikli araçlar için motor üretiliyor. Bu motorlar sadece Audi’ye değil iştiraki olduğu VW’ye de gönderiliyor.
Macaristan’ın en büyük ihracatçılarından biri olan Audi’nin tesislerinde, 1994’ten beri motor üretiminin yapıldığı Gyor kentinde 13 bin işçi çalışıyor.
Otomotiv sektörü, Macaristan’ın toplam sanayi üretiminin neredeyse üçte birini ve ihracatın yaklaşık yüzde 20’sini karşılıyor.
9 bin Audi işçisinin örgütlü olduğu Macaristan Bağımsız İşçi Sendikası (AHFSZ) yönetimi yerel basına verdiği demeçte, yönetimle müzakerelerin devam ettiğini, ancak herhangi bir anlaşmaya varılmaması halinde grevin uzatılabileceğini açıklamıştı.
Audi fabrikasındaki 4 bin işçi önceki hafta iki saatlik bir “uyarı grevi” yapmıştı.
MSN’de yer alan habere göre, 2019 yılı için ücretlere yapılacak zam konusunda patronlarla yapılan görüşmeler Eylül ayında başladı. İşçiler yüzde 18 oranında ücret artışı istiyor. İşçiler ayrıca, ikramiyelerin ve diğer primlerin artırılmasını ve tüm çalışanlar için hafta sonu tatillerinin bir hak olarak kurala bağlanmasını talep ediyor.
Sendika adına yapılan bir araştırma, Audi’nin, Macaristan’daki işçilere diğer bölge ülkelerindeki fabrikalarında çalışan işçilere nazaran en az ücreti ödediğini ortaya koydu. Buna göre, Audi’nin Slovakya’daki Audi fabrikasında geçerli olan ücret Macaristan’daki ücretten yüzde 28 daha fazla fazla. Benzer şekilde, Çek Cumhuriyeti’ndeki Audi işçilerinin ücreti yüzde 25, Polonya’daki yüzde 39 daha fazla. Belçika’daki tesislerde ise Audi, işçilere Macaristan’daki işçilerden 3.6 kat daha fazla ödeme yapıyor.
Bir yanıt yazın