Irak’ta eylemler sürüyor: Hayatını kaybedenlerin sayısı giderek artıyor

kategori:

Irak’ta başta Bağdat olmak üzere ülkenin çeşitli kentlerinde devam eden hükümet karşıtı eylemler beşinci gününde.

Hiçbir siyasi grubun öncülük etmediği kitlesel protestolar 1 Ekim Salı gününden bu yana sürüyor.

Ülke genelinde ağırlıklı olarak güney kentlerinde eylemlerine devam eden protestoculara polis saldırıları da devam ediyor.

Reuters’a göre protestolarda yaşamını yitirenlerin sayısı 65’e yükselirken, AA’nın Sağlık Bakanlığı kaynaklarına dayandırarak verdiği haberine göre ise ölü sayısı 100’ü buldu.

Protestolarda bazıları ağır olmak üzere yüzlerce kişi de yaralandı.

İnternet kesintilerinin yaşandığı, sokağa çıkma yasağı uygulandığı ve sosyal medya platformlarına erişim engelinin getirildiği Irak’ta Başbakan Adil Abdülmehdi, eylemcilerin “meşru taleplerini” duyduklarını ancak artık evlerine gitmeleri gerektiğini söyledi ve ‘reform’ sözü verdi.

Şii liderlerden Ayetullah Ali el Sistani de hem siyasi liderleri hem de göstericileri “çok geç olmadan” geri çekilmeye çağırdı.

Sistani, hükümeti ve meclisi, gerekli reformları gerçekleştiremedikleri ve halkın taleplerini karşılayamadıkları gerekçesiyle de eleştirdi.

Şii liderden Mukteda el-Sadr ise eylemlerin ‘daha fazla kan dökülmeden’ sonlanabilmesi için Başbakan Abdülmehdi’nin ve hükümetin istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Hükümetin istifası ardından derhal erken seçimlere gidilmesi çağrısı yapan el-Sadr, seçimlerin Birleşmiş Milletler gözetiminde olması gerektiğini vurguladı.

Irak’taki protestolar geçtiğimiz sene Ekim ayında göreve gelen Başbakan Abdulmehdi hükümetine karşı en büyük eylem niteliğinde.

Salı günü başkent Bağdat’ta başlayıp ülkenin diğer merkezlerine yayılan eylemlerde iş talep ediliyor, yolsuzluklara karşı çıkılıyor.

Irak’ta genç işsizlik yüzde 25’te seyrediyor. Genele bakıldığında ise bu oran yüzde 13 dolaylarında. Ayrıca elektrik ve su kesintileri nedeniyle daha iyi kamu hizmeti de eylemcilerin talepleri arasında.

Eylemciler hükümeti yolsuzlukla suçlarken, istihdamın yoğunlaştığı alan olan kamuda yeterince işçi alınmadığını belirtiyor.

Protestolarda dikkat çeken bir diğer nokta ise eylemlerin, çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu güney bölgelerde yayılıyor olması.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir