Köleliliğin kaldırılışının 155. yılında ABD’de eylemler devam ediyor: Binlerce liman işçisi greve çıktı, köle sahiplerinin heykelleri yıkıldı

kategori:

George Floyd’un ırkçı polis tarafından öldürülmesi sonrasında başlayan eylemler devam ederken 19 Haziran 1865’te köleliğin kaldırılmasının yıl dönümü nedeniyle dün ABD’de 90’dan fazla noktada eylemler gerçekleştirildi. Bir çok noktada köle sahiplerine ait heykeller yıkıldı.

New York’ta Brooklyn merkezinde toplanan eylemciler yürüyüş gerçekleştirdi. Brooklyn köprüsüne yürünen eylemde “Adalet Yoksa Barış da Yok, Birlik!”, “Siyah Yaşamlar Önemlidir!” sloganları atıldı.

Philadelphia’da yüzlerce kişi tarafından yürüyüş gerçekleştirildi. Batı Philadelphia’da toplanan eylemciler Malcolm X Park’ına yürüdü. Burada gerçekleşen konuşmalarda siyahilerin kendilerini savunma haklarına saygı gösterilmesi ve siyasi mahkumlara özgürlük talepleri dile getirildi.

San Francisco’da akşam saatlerinde gerçekleşen eylemde, İspanyol misyoner Junipero Serra ve iç savaştan önce çok sayıda köleye sahip olan general Ulysses S. Grant gibi tarihi figürlere ait bir çok heykel yıkıldı.

Longshore and Warehouse Union (Uluslararası Liman ve Ambar İşçileri Sendikası) tarafından yapılan çağrı ile batı yakasında bir çok limanda işçiler grev gerçekleştirdi. Oakland’da limanında toplanan binlerce işçi liman girişini kapatarak yürüyüş gerçekleştirdi. Grev Kaliforniya eyaleti sınırlarında bulunan San Francisco Körfez Bölgesi, Los Angeles ve Long Beach ile Washington eyaletinin kuzeybatısında bulunan Puget Boğazı limanları başta olmak üzere 29 limanda 8 saat sürdü.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir