Güney Kore’de binlerce doktor, hükümetin uyarılarına rağmen greve gitti. Grev nedeniyle ülkede sağlık hizmetleri kesintiye uğradı. Sağlık Bakanlığı yerel saatle 15.00’te Güney Kore’deki kliniklerin yüzde 31,3’ünün kapılarını kapattığını duyurdu. Grev nedeniyle Seul’deki büyük hastanelerde çalışma saatleri azaltıldı ve bazı ameliyatlar ertelendi. Acil servislerde çalışan doktorların hayati hizmetlerin devamını sağlamak için görevlerini sürdürmeye devam ettiği bildirildi.
Doktorların grev kararı hükümetin yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınına bağlı olarak tıp fakültelerinde öğrenci kontenjanlarının arttırılması dahil olmak üzere son sağlık reformu planı nedeniyle alındı.
Güney Kore’de doktorlar ve hükümet arasındaki tartışma, ülkede yeni bir corona virüsü dalgası yaşanmasıyla başlamıştı. Hükümet Covid-19 salgını gibi krizlere daha iyi hazırlanmak için gelecek 10 yılda tıp öğrencilerinin sayısının 4 bin artırılmasının hedeflendiğini açıklamıştı.
Doktorlar ise buna ayrılacak bütçenin sistemle ilgili konulara ve stajyer maaşlarında iyileştirme yapmak için kullanılması gerektiğini savunuyor.
Artan vaka sayısı nedeniyle hükümet Seul bölgesinde grev yapan tüm doktorların işyerlerine dönmelerini emretti. Sağlık bakanı Park Neung Hoo, doktor olarak talimatlara uymayı reddeden herhangi birinin üç yıla kadar hapis cezası, 30 milyon Won’a kadar para cezası (21.400 Euro) veya ruhsat kaybına uğrayabileceği yönlü tehditler savurdu.
Bu grev, sağlık emekçilerinin örgütlendiği Kore Tıp Birliği KMA, Kore İntörn/Stajyer Doktor Birliği’nin Ağustos ayı içinde yaptığı ikinci grev. Yaklaşık 130 bin doktoru temsil eden Kore Tabipler Birliği’ne göre hükümetin söz konusu planı yalnızca doktorlar arasındaki rekabeti arttıracak, tıbbi altyapıda bölgesel eşitsizliği gidermeyecek.
Ayrıca geçen haftanın sonundan bu yana eğitim gören stajyer doktorlar ve asistan doktorlar da halen grevdeler.
Sağlık Bakanlığı ile KIRA arasındaki görüşmelerde anlaşmaya varılamaması üzerine genç tıp uzmanı doktorlar, ülkede sekiz yerde sokaklara çıktılar ve kan bağışı kampanyaları yaptılar. Seul’un güneybatısındaki bir mitinge yaklaşık 6.000 genç tıp uzmanı katıldı. (Kaynak: Kızıl Bayrak)
Bir yanıt yazın