Sağlık emekçilerinden İstanbul Tıp Fakültesi önünde eylem: Yönetemiyorsunuz, ölüyor, tükeniyoruz

kategori:

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odasının çağrısıyla, bir araya gelen sağlık emekçileri, “Ölüyor, tükeniyoruz! Hekimler ve sağlık çalışanları olarak yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” dedi. İstanbul Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen sağlık emekçilerinin Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yürüyüşüne polis izin vermedi. Bunun üzerine sağlık emekçileri Çapa’da bulunan İstanbul Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Yönetemiyorsunuz, ölüyor, tükeniyoruz” pankartı açan sağlık emekçileri açıklama öncesi, maske, siperlik, koruyucu tulumlar giyen hekimler ve sağlık çalışanları, çalışma şartlarının zorluğunu gösterdi.

Burada ilk sözü alan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, sağlık çalışanlarının ciddi şekilde motivasyona ihtiyacı olduğunu belirterek, “Giderek emeklilik yükselmektir ve sağlık çalışanlarında hastalık gittikçe artmakta, bu tükenmenin önüne geçmek için motivasyona ciddi bir ihtiyaç vardır. Hastanelerde hastalar giderek yığılmaktadır. Bu sorunun üstesinden ancak hep birlikte mücadele ile geliriz” dedi. Kovid hastalığının mutlaka mesleki hastalık olarak kabul edilmesi, yetkililerin bununla ilgili gerekli kanunu çıkarması gerektiğini belirten Saip, “Ayrıca kişisel koruyucu ekipman, hastanedeki çalışma koşullarımız, çalışma saatlerinin azaltılması, baktığımız hasta sayısının mantıklı hale getirilmesi çok önemlidir” ifadelerini kullandı. Saip, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi önüne yapacaklarını yürüyüşe izin verilmemesini kınadı.

Basın açıklamasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç okudu. “Suçu vatandaşa, yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkanlara tarihsel sorumluluklarını yılmadan her gün hatırlatmaya devam edeceğiz” diyen Kılıç, “Sadece hekimler ve sağlık çalışanları değil, babalarımız, annelerimiz, kardeşlerimiz ölüyor. Daha çok olduğunu bildiğimiz ama resmi olarak açıklanan rakamlarla dahi her gün 50 yurttaşımız, önlenebilir bir hastalık olan Kovid-19’dan hayatını kaybediyor. Kovid-19 salgın sürecinin bilimsel yöntem, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayışla yönetilmesini istiyoruz. Kovid-19 salgın sürecinin bugüne kadar olan yönetiliş biçimini yetersiz ve kaygı verici buluyoruz” dedi.

Ülkeyi yöneten yetkili kişi ve kurumlardan salgın tedbirleri, salgın bütçesi, salgın koordinasyonu, salgın planlaması konusunda acil, kapsayıcı ve inandırıcı program açıklamalarını beklediklerini belirten Kılıç, “TTB olarak uzmanlık dernekleri ile birlikte Kovid izleme heyetimizin birikimini ve önerilerimizi paylaşabileceğimiz bir zeminin oluşmasını, ülkeyi yöneten hükümetin bu konuda çağrıcı olmasını istiyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın başta TTB olmak üzere bütün sağlık meslek odaları, sağlık sendika ve dernekleri ile birlikte “Kovid-19 işbirliği ve ortak çalışma meclisi” oluşturmasını talep ediyoruz” dedi. (Kaynak: Evrensel)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir