15 Eylül Salı günü, Meksika’nın dört bir yanındaki kadınlar, Meksika Bağımsızlık Günü arifesinde patriyarkal şiddete karşı “anti-grito” (Çığlık Karşıtı) eylemleri gerçekleştirdi. Feminist “anti-grito” çağrısı, 15 Eylül’deki milliyetçi söyleme eleştirel bir müdahale olarak tanımlanıyor.
15 Eylül, Guanjuato isimli bir kasabada 1810 yılında Meksikalı bir rahibin kilise çanlarının çalınmasını emrettiği ve insanları Meksika’nın İspanya’dan bağımsızlığı için mücadeleye davet ettiği “Dolores’in Çığlığı” (Grito de Dolores) olarak adlandırılan olayın yıl dönümü. “Dolores’in Bağırması” Meksika’nın bağımsızlık savaşını başlatan eylem olarak kabul ediliyor ve her yıl Mexico City’nin Zócalo kentinde Meksika başkanı tarafından yeniden canlandırılıyor.
Güney Oaxaca eyaletinde feminist kolektifler 15 Eylül’de hem başkent Oaxaca’da hem de Huajuapan de Leon kentindeki Mixteca bölgesinde eylemler gerçekleştirdi. Eylemler, bu son protesto dalgasını ateşleyen Mexico City’deki İnsan Hakları Komisyonu Ofisi’nin işgali de dahil olmak üzere, ülke çapında son zamanlarda yükselen feminist eylemlerle dayanışma göstermeyi amaçlıyordu.
Oaxaca kentinde, çoğu siyah giyimli yaklaşık 100 kadın, şehrin kuzeyindeki Ocho Bölgesi çeşmesinde toplandı. Orada bandanaları boyadılar ve anıtın etrafına astılar.
Grup, Ocho Regiones çeşmesinden şehir merkezine, şehrin ana turistik cazibe merkezi Santo Domingo de Guzman kilisesine yürüdü. Duvarlara grafitiler çizdiler ve yol boyunca bazı altyapı tesislerine saldırdılar. Şehir merkezine kadar süren yürüyüşün en önünde yer alan pankartta “Kadın cinayetleri varsa bağımsızlık yoktur” yazıyordu.
Huajupan de Leon kentindeki Mixteca bölgesinde de feminist kolektifler, “anti-grita” kapsamında eylemler gerçekleştirdi.
Marea Verde ve Hijas de la Luna adlı feminist kolektifler Juarez’e çıkan kavşakta yaktıkları bir şenlik ateşi etrafında söyledikleri ilahi ve şarkılarla, pandemi zamanlarında Huajuapan’da, Oaxaca eyaletinde ve ülkenin geri kalan yerlerindeki güvensizlik, şiddet, cinayetler, kayıtsızlık, yolsuzluk ve ihmalleri gündeme getirdiler.
Joselyn Vargas ve María Elena gibi Huajuapan’da tecavüze uğrayan, öldürülen ve kaybolan kadınları için adalet talep ettiler. Mexico City’deki “Ni Una Menos” (Eksik Değil) işgal evine desteklerini ifade ettiler ve etkinlikte destek amaçlı bağış topladılar.
Eylemin sonunda, kadınları Chihuahua’dan Oaxaca’ya özgürlükleri için birleşmeye ve mücadele etmeye ve herkes için tam bir özgürlük elde edilene kadar umut ateşini yakmaya, kadınlara ihtiyaç duydukları, duygusal destek, refakat, yasal ve üretken tavsiyeler sunmaya çağırdılar.
Kaynak: Feminist Collectives Mobilize “Anti-Grita” Against Patriarchal Violence Across Mexico
Bir yanıt yazın