İklim aktivistleri Bern’de parlamento binası önündeki Bundesplatz Meydanı’nı işgal etti

kategori:

İsviçre’de parlamento, iklim krizine çözüm olarak sera gazı emisyonunu 2030’a kadar kademeli olarak sıfıra indirmek için “acil iklim durumu” ilan etmişti. Parlamentonun, bu hedef yılını 2050 olarak açıklaması tepkiyle karşılandı. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu iklim aktivistleri karara karşı harekete geçti.

Kızıl Bayrak’ın haberine göre bu haftayı (21-25 Eylül) çevre-iklim için eylem haftası ilan eden iklim aktivistleri, başkent Bern’de parlamento binası önündeki Bundesplatz Meydanı’nı işgal etti. Sabahın erken saatlerinde parlamento binası önünde çadırlar açarak meydana yerleşti.

Irkçı-İsviçre Halk Partisi’nden (SVP) birçok ulusal meclis milletvekili “eylem illegal bir eylem ve derhal dağıtılmalı” diyerek polisin hareke geçmesini ısrarla talep ettiler. SVP Milletvekili Andreas Glarner, “Bunlar iklim aktivisti değil, çevreci komünist, burası muz cumhuriyeti değil, hukuk devletidir, parlamento acil olarak karar almalı ve bu gösteri derhal dağıtılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Polis çevrecilere, eylemlerine Bundesplatz meydanına 200 metre yakındaki Schützenmatte meydanında “yasal sınırlarda devam etmelerini” önerdi. Bu öneri çevreciler tarafından reddedilince, polis eylemi oluşacak tepkiler nedeniyle dağıtmayı göze almadığı için “eyleme geçici olarak izin verilmiştir, çözüm bulmak için görüşmeler devam ediyor” açıklaması yaptı.

Görüşmeler devam ederken polisin yanından geçip parlamento binası Bundeshaus’a gitmekte olan SVP’li Maliye Bakanı Uli Maurer, polis barikatından aldığı cesaretle eylemcilerin duyacağı bir şekilde polise “TOMA’da su mu bitti ki, bunlar hâlâ buradalar” diyerek eylemcilere sataştı.

1925 yılına ait bir kanuna atıfta bulunan ırkçı ve sağcı partiler “yasama dönemlerinde hafta içinde Parlamento binası önündeki Bundesplatz meydanında yürüyüş ve miting yapılamayacağını” söylerken, Sosyal Demokratlar (SP) gibi ‘sol’ partiler sessiz kalmayı tercih ettiler.

İklim aktivistleri, “Hükümet binası Bundeshaus, iklim krizinin neden olduğu yıkımın sembolüdür” yazılı pankartlar açtılar. İsviçre Parlamentosu’nun 6 milyar frank ödenek ayırarak savaş uçağı almak istemesi, İsviçre bankalarının dünyanın değişik yerlerinde fosil yakıtlara milyarlar yatırması da hatırlatılarak, “İklim hareketi 25 Eylül’e kadar kurumsal siyasete, iş dünyasının seçkinlerine ve finans merkezlerine karşı eylemliliklerle protestolarını sürdürecektir” denildi.

Bir taraftan akşam saatlerine kadar eyleme destek için alana gelenler gözlenirken, diğer taraftan polisin hareketliliği de vardı. İklim aktivistleri eylemlerine devam etmekte ve alanı terk etmemekte kararlılar.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir