Endonezya’da işçilerin kazanılmış haklarını ortadan kaldıran yasaya karşı kitle grevi

kategori:

Endonezya, yatırımı artırmak amacıyla çevresel korumaları ve işçi haklarını zayıflatacak geniş kapsamlı bir yasa tasarısını kabul etti. Parlamentodan geçen yasaya karşı sendikaların çağrısıyla binlerce işçi bugün (6 Ekim) genel greve çıktı. Bir çok kentte on binlerce işçi ve öğrenci yasayı protesto etmek için sokağa çıktı.

Bugün başlayan eylemlerler bir kitle grevi görüntüsü veriyor. Grev nedeniyle bir çok fabrikada ürtemin durduğu, işçilerin kitleler halinde fabrikalarından çıkarak gösteriler gerçekleştirdiği ifade ediliyor. Elektronik eşya fabrikalarının çoğunlukta olduğu Endonezya’nın başkenti Cakarta ve Batam’daki sanayi bölgelerinde kitlesel eylemler gerçekleştiriliyor. Sumatra ve Sulawesi adalarında da işçilerin sokağa çıktığı belirtliyor. Batı Cava bölgesindeki Bandung kentinde bir araya gelen eylemciler ise yerel meclis binasının önünde toplandı.

Parlamento, Endonezya Başkanı Joko Widodo’nun 70’ten fazla yasada değişiklik yapan “çok amaçlı iş oluşturma tasarısını” Pazartesi günü geç saatlerde kabul etti. Yeni yasa, üç yıllık azami sözleşme süresini kaldırıyor ve kıdem tazminatını düşürüyor. Yasayla ayrıca çalışma saatlerinin artırılması ve ücretli izinlerin azaltılması da öngörülüyor.

6-8 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek genel greve iki milyona yakın işçinin katılmasını bekleniyor.


Yorumlar

“Endonezya’da işçilerin kazanılmış haklarını ortadan kaldıran yasaya karşı kitle grevi” için bir yanıt

  1. […] Endonezya’da işçilerin kazanılmış haklarını ortadan kaldıran yasaya karşı kitle grev… Endonezya Eylem Grev Sınıf Mücadelesi 2020-10-09 Yeryüzü Postası Paylaş […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir