Hindistan’da çiftçilerin “kara kanunlar”a karşı eylemleri sürüyor

kategori:

Hindistan’da tarımsal üretimi ticarileştiren ve destekleri kaldıran üç yasaya karşı çiftçilerin eylemleri ikinci haftasında devam ediyor. Çiftçilerin hükümet ile sürdürdüğü görüşmelerin sonuçsuz kalması sonrasında bugün ülke çapında grev ve sokak gösterileri gerçekleştiriliyor.

Taraflar arasındaki görüşmelerde çiftçiler, hükümetin, yasalarda kısmi değişiklikler yapılması teklifini reddetti. Çiftçiler “kara kanunlar” olarak tanımladıkları üç yasa tümüyle geri çekilene kadar eylemlere devam etme kararlılıklarını sürdürüyor.

Grev çağrısına aralarında bölgesel ve ulusal muhalefet partilerinin, avukat örgütlerinin ve işçi sendikalarının olduğu çok sayıda örgüt destek veriyor. Yeni Delhi’ye komşu olan kuzeydeki Pencap ve Haryana eyaletlerinden gelen çiftçilerin başkentin içinde ve çevresinde kurdukları kamplarda sürdürdükleri eylem devam ederken, bugün ülkenin bir çok eyaletinde, çiftçiler otoyolları ve demiryollarını bloke etti.

Diğer yandan bir çok bölgede çiftçilerle dayanışma eylemleri gerçekleşiyor. Dün çiftçileri ziyaret ettikten sonra ev hapsine alınan Delhi başbakanı Arvind Kejriwal’in evinin önünde de oturma eylemi düzenlendi. İktidar’daki milliyetçi BJP’nin (Hindistan Halk Partisi) Jaipur’daki ofisi önündeki eylemde ise eylemciler ve BJP üyeleri arasında çatışma çıktı.

Hindistan’da 26 Kasım’da gerçekleşen ve ülke çapında 250 milyon işçi ve çiftçinin katıldığı genel grevle birlikte Yeni Delhi’ye yürüyüş başlatan çiftçiler günlerdir başkentte ve başkenti çevreleyen yollarda eylemlerini sürdürüyorlar.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir