1 Mayıs’ta yüzlerce kişi yasaklara ve polis saldırılarına karşı gün boyu direndi

kategori:

1 Mayıs “İşçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününde Corona virüs pandemisi gerekçesiyle alınan sokağa çıkma ve eylem yasaklarına rağmen yüzlerce kişi sokağa çıktı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok noktadaki eylemlere polis saldırdı. Saldırılarda yüzlerce kişi darp ve işkenceyle gözaltına alındı, çok sayıda kişi yaralandı.

İstanbul

İstanbul’da günler öncesinden Taksim Meydanı polis bariyerleri ile çevrilirken, binlerce polis görevlendirildi, bu sabah saatlerinden itibaren Metro İstanbul’un Osmanbey, Taksim ve Şişhane durakları kapatıldı. Ancak yasaklamalara rağmen yüzlerce kişi gruplar halinde Taksim’e çıkmaya çalıştı.

Sabah saatlerinde “Kampüsten sokağa biz kazanacağız” pankartıyla Taksim’e çıkmak isteyen Öğrenci Faaliyeti üyesi üniversite öğrencilerine polis saldırdı. Aynı saatlerde Kazancı Yokuşu’ndan Taksim’e yürümek isteyen Devrim Anarşist Federasyon (DAF) üyelerine ve Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi’nde biraraya gelen Gençlik Meclisi ve SODAP üyelerine de polis saldırdı. polis saldırdı. Saldırıda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Saldırlarda çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı.

İlerleyen saatlerde Limter-İş, İnşaat-İş, Dev Yapı-İş, Dev Turizm-İş, Genç İşçi Derneği ve BİK “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı ve sloganlarla Mecidiyeköy’den Taksim’e doğru yürüyüşe başladı. Bir süre yürüyüşlerini sürdüren işçilere polis saldırdı, en az 11 işçi darp edilerek gözaltına alındı.

Ömer Hayyam’da biraraya gelen ve polisin kurduğu iki barikatı yıkarak Galatasaray’a doğru yürüyen Gençlik Komiteleri üyelerine de polis saldırdı. Saldırıda öğrenciler işkenceyle gözaltına alınırken, işkence anlarını kayda almak isteyen basın emekçileri de polis tarafından egenllendi.

Öğle saatlerinde ise Mecidiyeköy’den “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan!” sloganlarıyla yürümek isteyen BDSP ve DGB üyeleri, ve “Yaşasın 1 Mayıs” pankartıyla yürümek isteyen Partizan ve Yeni Demokrat Gençlik üyelerine de polis saldırdı. Aynı saatlerde İstiklal Caddesi’ne çıkarak Taksim’e yürüyen Devrimci Hareket ve Devrimci Gençlik Dernekleri üyelerine, Harbiye’den “Gençliğin isyanıyla barikatı aşıyoruz, Yaşasın 1 Mayıs”, “Birlik mücadele zafer. Yaşasın 1 Mayıs” pankartlarıyla yürümek isteyen Birleşik Gençlik Meclisleri ve Birleşik Mücadele Güçleri üyelerine ve Elmadağ durağından Taksim’e yürümek isteyen Halkevleri üyelerine de polis saldırdı.

Gözaltına alınanlara yönelik polis saldırıları, sağlık kontrolü için götürüldükleri hastanede de devam etti. 1 Mayıs’ta sokaklara çıkan yüzlerce kişi polis tarafından darp ve işkenceyle gözaltına alınırken, bunu görüntülemek isteyen gazeteciler de birçok noktada Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesi gerekçe gösterilerek engellendi. Bazı gazeteciler darp edildi. Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi gün boyu devam eden eylemlerde en az 230 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Ankara

Ankara’nın farklı yerlerinde de tüm engellemelere rağmen 1 Mayıs için eylemler gerçekleştirildi.

Konur 2 Sokak’tan Güvenpark’a doğru “Kavgadır 1 Mayıs” pankartıyla yürüyen Devrimci Anarşist Federasyon (DAF) üyelerine polis saldırdı. Saldırıda 4 kişi gözaltına alındı.

Mamak İlçesine bağlı 100’üncü Yıl Caddesi’nde bir araya gelen Öğrenci Kolektifleri burada bir eylem gerçekleştirdi. Öğrencilere saldıran polis, sekiz kişiyi gözaltına aldı.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ve Yeni Demokrat Gençlik üyeleri de Mamak ilçesinde bağlı Şahintepe Mahallesi’nde yürüyüş gerçekleştirdi. “Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gulan” yazılı pankart açan gruba saldıran polis, beş kişiyi ve haber takibi yapan Mezopotamya Ajansı muhabiri Ceylan Şahinli’yi gözaltına aldı.

İzmir

İzmir’de bulunan Konak Meydanı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde Umut-Sen üyeleri tarafından yapılmak istenen eyleme de polis saldırdı. Eylemcilerin pankartını parçalayan polis, yedi kişiyi gözaltına aldı.

Konak Meydanı’nda alana çıkan Kaldıraç üyelerine de saldıran polis, üç kişiyi gözaltına aldı. İzmir 1 Mayıs İnisiyatifleri tarafından Buca’da yapılmak istenen eyleme de saldıran polis, sekiz kişiyi ters kelepçe ile gözaltına aldı. Buca’da eylem yapan inisiyatif üyesi iki kişi de gözaltına alındı.

Artvin

Artvin’de Borçka ilçesinde Halkevleri Artvin Şubesi Başkanı Dursun Ali Koyuncu ve Halkevi Borçka ilçe yöneticileri henüz evlerinin önünde gözaltına alındı. Hopa ilçesinde ise meydanda açıklama yapmak isteyen Halkevi, TİP, Öğrenci Kolektifleri ve Komite üyeleri ise evlerinin önünden yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı.

Trabzon

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde 1 Mayıs için açıklama yapmak isteyen Halkevi ve Öğrenci Kolektifleri üyeleri, “Salgın fırsatçılığına, doğa talanına, yoksulluğa karşı diren memleket, diren Karadeniz” pankartı ile sokağa çıktı. Trabzon Meydanı’na yürüyen gruba polis saldırdı. 12 kişi polis tarafından gözaltına alınırken Halkevleri Genel Yönetim Kurulu üyesi Berna Demirtaş, polisin kendisini bir arabanın altına alması sonucu yaralandı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir