Çeşitli çevre örgütlerinin çağrısıyla dünyanın pek çok yerinde iklim grevi protestoları gerçekleşti. Toplamda 99 ülkede düzenlenen eylemlerde iklim krizine karşı harekete geçme çağrısı yapıldı.
Gazete Duvar’ın habrine göre Brezilya’da göstericiler ülkenin Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun maketini ateşe verdi. Sao Pulo’nun Paulista Caddesi’nde toplanan eylemciler ardından yakılan maketin üzerinden atlayarak poz verdi.
Brezilya’da muhafazakar neoliberal politikacı Bolsonaro, çevreciler tarafından ülkenin ve dünyanın en büyük yeşil alanı olarak görülen Amazon Ormanları’nı yok etmekle suçlanıyor. Hükümet iktidara geldiği günden bu yana yasadışı keresteciliğe göz yumduğu ve bölgeyi imara açtığı dile getiriliyor. Ormanların imara açılması beklenen yerlerinde birçok kez şaibeli bir şekilde yangın çıkmıştı.
New York’ta ise Amazon yangınları ise farklı bir dille protesto edildi. ABD’nin en büyük şirketlerinden Jeff Bezos’un Amazon firmasının çevreye verdiği zararı dile getiren bir eylemcinin taşıdığı pankartta ‘Yanlış Amazon yanıyor’ ifadeleri yer aldı.
Meksika’da ise göstericiler devlet görevlilerinin büyük maskelerini ‘temsili’ olarak yaktı. Fridays for Future hareketi üyeleri Meksika Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un ve diğer siyasilerin maskelerini yere bırakıp kağıttan alevlerin içerisine attı.
Berlin’de ise parlamento binası yakınlarında çevreci Lea Bonasera açlık grevinde olduğunu bildirdiği çadırdaydı.
Yunanistan’ın başkenti Atina’da ise gösterilerin merkezi çoğu eylemde olduğu gibi Syntagma Meydanı’ydı. Çocukların ön sıralarda olduğu alanda iklim için harekete geçme çağrısı yinelendi.
Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te devlet başkanlığı binası Casa Rosada’nın hemen önünde buluşan göstericiler Ulusal Kongre binasına kadar yürüdü. Çoğunluğu gençlerden oluşan göstericilerden bazıları artan kirliliği protesto etmek için çöplerden yaptıkları giysilerle yürüyüşe katılırken, bazıları da karbon emisyonunun azaltılmasına değinmek üzere vücutlarını siyaha boyadı.
Bir yanıt yazın