Hindistan’da çiftçilerin mücadelesi zaferle sonuçlandı: Tarımsal üretimi ticarileştiren ve destekleri kaldıran yasalar geri çekildi

kategori:

Hindistan’da tarımsal üretimi ticarileştiren ve destekleri kaldıran üç yasaya karşı 2020 yılı Kasım ayında başlayan eylemler zaferle sonuçlandı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin tarafından Cuma günü yapılan açıklamada yasaların geri çekildiği açıklandı. Modi tarafından yapılan açıklamada “Üç tarım yasasını da geri çekmeye karar verdik. Bu ayın sonunda başlayacak parlamento oturumunda bu üç yasanın geri çekilmesi için anayasal süreci başlatacağız” ifadeleri kullanıldı. 

Karar eylemlerini sürdüren çiftçiler tarafından sevinçle karşılanırken, Ghazipur, Tikri ve Singhu sınır noktalarında davul ritimleri eşliğinde dans ettiler. Ancak yasaların geri çekilmesi kararının uygulanması ile ilgili endişeleri devam eden çiftçiler, tartışmalı kanunlar Meclis’te iptal edilene ve asgari destek fiyatı konusunda olumlu bir karar çıkana kadar taviz vermeyeceklerini belirtiyorlar.

2020 yılı Eylül ayından gündeme gelen taban fiyatı ve destekleme alımının ortadan kaldırılması gibi düzenlemeler içeren yasalarla tarımsal üretiminin tümüyle ticarileştirilmesi öngörülüyordu.

Buna karşı çiftçilerin eylemleri 26 Kasım’da gerçekleşen ve ülke çapında 250 milyon işçi ve çiftçinin katıldığı genel grevle birlikte başlamıştı. 26 Ocak’ta Yeni Delhi’de on binlerce çiftçi tarafından tarım yasasına karşı büyük bir Traktör Yürüyüşü düzenmiş, 6 Şubat’ta da Hindistan genelinde 15 bölgedeki 33 kara yolu çiftçiler tarafından bloke edilmişti. 21 Şubat’ta da Punjab Eyaleti’nde yer alan Barnala şehrinde yasaları protesto etmek için düzenlenen mitinge yaklaşık 200 bin çiftçi katılmıştı. Çiftçilerin başkentin birçok giriş noktasında eylemleri aylardır devam ediyordu. Traktörlerle başkenti kuşatan çiftçilerin eylemleri devam ediyordu.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir