Norveç’te otobüs şoförlerinin grevi büyüyerek sürüyor

kategori:

Norveç’te 20 Eylül’de Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet ve Fagforbundet adlı dört sendikaya üye 3 bin 800 otobüs şoförünün başkent Oslo ve Vikin’de başlattığı greve katılanların sayısı 8 bin 300’e yükseldi. Bugünden itibaren genişleyen grev, ülkenin Vestland, Trøndelag, Rogaland ve Finnmark, Nordland ve Kristiansand’ın illerini de kapsamış oldu.

Evrensel’in haberine göre otobüs şoförleri, daha yüksek ücret, gecikmeler için fazla mesai ücreti ve daha düzenli bir çalışma süresini talep ediyorlar. Şoförlerin örgütlü olduğu Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Yrkestrafikkforbundet sendikaları, grev desteğini aynı seviyede olacak şekilde koordine etti. Bu sendikalar, üye olan grevdeki otobüs şoförlerine haftada 3 bin 900 kron grev desteğini verirken, Fagforbundet Sendikası grevdeki üyelerine normal ücretlerinin yüzde 70’ini veriyor. Ancak izine ayrılan ve sendikasız olan şoförler bu ödeneği alamayacak.

Norveç’te 2006 yılında işveren ve otobüs şoförleri, otobüs şoförünün maaşının sanayi işçisinin maaşına daha uygun olması gerektiği konusunda anlaşmaya varmışlardı. Ancak son yıllarda bu kesimler arasındaki ücret açığı genişledi.

Otobüs şoförleri sadece sanayi işçilerden daha düşük ücret almıyor. Otobüs şoförleri tramvay sürücülerinden daha düşük ücret alıyor. Bir tramvay sürücüsü yıllık 500 bin kron alırken, otobüs şoförü yıllık 67 bin kron daha düşük alarak 433 bin kron ücret alıyor. Dagbladet adlı gazetenin yazdığına göre ise ilk işe başlayan bir otobüs şoförü yıllık 340 bin kron alıyor ve grevdeki şoförler bununla yaşamanın mümkün olmadığını söylüyorlar. Otobüs grevinde işe, okula, hastanelere muayene olmaya gidenler olumsuz yönde etkilenirken, şoförler bu durum için özür dilerek, işverenin verdiği sözleri tutmamasından dolayı greve çıktılarını ifade ediyorlar.

Sendikalar, anlaşmaya varılmadığı takdirde greve gidenlerin sayısının 12 bine çıkabileceğini söylüyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir