Honduras’tan yola çıkan binlerce göçmen ABD’ye doğru yürüyor

kategori:

Orta Amerika ülkelerinden yoksulluk ve şiddetten kaçan binlerce insan ABD’ye sığınmak için yollara düşüyor. Meksika’yı geçerek ABD’ye varmak isteyen sığınmacıların engellenmesi için ABD, Meksika’ya sistematik baskıda bulunuyor. Baskıların sonucu olarak son birkaç yıl içinde Meksika sınırlarına 26 bin asker konuşlandırdı. Fakat tüm önlemlere ve tehlikelere rağmen göçmenler, bir sığınmacının ifadesiyle “Amerika rüyasını aramaya”ya devam ediyor.

“Umut Yürüyüşü”, Çarşamba akşamı Honduras’ın en büyük ikinci şehri olan San Pedro Sula’dan başladı. Honduras’tan ABD’ye gitmek isteyen yaklaşık 3 bin Orta Amerika göçmeni, Honduras ve Guatemala arasındaki sınırı geçti. Perşembe günü Entre Ríos sınır kapısında Guatemalalı asker barikatlarını aştılar. Honduraslıların çoğu da korona salgını karşısında korumasız durumdalar.

Guatemala Devlet Başkanı Alejandro Giammattei, “sınırı yasadışı olarak geçen göçmenlerin tutuklanıp sınır dışı edileceği” tehdidinde bulundu ve  aynı zamanda kendi ülkelerine gönüllü olarak dönmeleri çağrısı yaptı.

Göçmenlerden biri olan 20 yaşındaki Jefrey Amaya, “Salgını düşünmüyoruz, bu, düşündüğümüz son şeydir. Ailemizin buradan çıkmasını istiyoruz’’ dedi. Göçmenlerin çoğu genç erkeklerden oluşuyor. Honduras Kızılhaçı’na göre iki büyük konvoyda binlerce göçmen bulunuyor. 27 yaşındaki göçmen Miguel Artiga, “Amerikan rüyasını arıyoruz, kimse bizi durduramaz. Burada ya Covid-19’dan ölüyoruz ya da açlıktan. Hükümetler iş yaratmak için hiçbir şey yapmıyor.” diyerek on binlerin çaresizliğini ifade ediyor.

Honduras’taki ABD Büyükelçiliği, Twitter’dan ABD’ye girmenin her zamankinden daha tehlikeli olduğunu duyurdu. Meksika İçişleri Bakanlığı ise gerekli belgeler olmadan “göçmen kafilesinin ülkeye girmesine izin vermeyeceği” tehdidini açıkladı. Ayrıca, Guatemala, Honduras ve El Salvador ile yapılan anlaşmalara dayanarak ABD, göçmenlerin bu ülkelere girmeleri durumunda ancak oraya sığınma başvurusunda bulunabileceklerini, aksi durumda göçmenleri geldikleri ülkelere geri göndereceklerini belirtti.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde Honduras’tan ABD’ye birçok kez binlerce kişiden oluşan mülteci “yürüyüşü” gerçekleşmiş ancak ABD sınırını geçme girişimi başarısız olmuştu. Benzer girişimlerin tekrarlanması sonucu Trump, “suçlu istilası” konusunda uyarılarda bulunmuş ve önlemleri sıkılaştırmıştı. (Kaynak: Kızıl Bayrak)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir