Fransa’nın başkenti Paris’te 15 bini aşkın kişi kağıtsızlara oturum hakkı için yürüdü. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin Covid-19 pandemisinde yaşanan sağlık krizinde en önde çalışan göçmen işçiler için yasal düzenlemeler yapmasını ve oturum hakkı verilmesini istedi.
ETHA’nın haberine göre Tüm Göçmenlerle Dayanışma Dernekleri Federasyonu (Fasti) tarafından desteklenen yürüyüş için kitle République meydanından toplandı. Cumhurbaşkanlığı sarayına yürümek isteyen kitleye valilik izin vermedi ve yürüyüş kolu 9. bölgedeki Kutsal Üçlü Kilisesi yönünde ilerledi.
“Belge istiyoruz, kimin için istiyoruz? Herkes için istiyoruz” sloganı atarak ilerleyen eylemciler, hükümetin, kayıtsız ve oturma izni olmayan göçmenler için düzenleme yapmasını, idari tutukluluk merkezlerinin kapatılmasını, herkese barınma sağlanmasını, ayrıca işçi hakları ile yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla ön saflarda mücadele eden yabancı çalışanların şartlarının iyileştirilmesini talep etti.
Organizatörler, benzer eylemleri 30 Mayıs ve 20 Haziran’da da gerçekleştirdiklerini, Macron’un bugün gönderdikleri delegasyonu kabul etmemesi durumunda eylemi bir kez daha düzenleyeceklerini söylediler.
Eylem ayrıca, 19 Eylül’de “Dayanışma Yürüyüşü” olarak Marsilya, Montpellier, Rennes ve Fransa’nın farklı kentlerinden başkente yüzlerce kayıtsız göçmenin yürüyüşüyle sona erecek.
Solidaires aktivisti Denis Godard, “Bu 3. büyük eylemimiz ve pek çok şeyi değiştirdi, çünkü eylem çok takip edildi ve büyük ilgi görüyor. Bugün bir delegasyon Macron tarafından kabul edilmezse eylemin 4. perdesi olacak” dedi.
Yürüyüş boyunca müzik, slogan ve danslara renkli görüntülerin oluştuğu kortejlerde “Duvar duvar, taş taş, gözaltı merkezlerini yok edeceğiz”, “Hava, hava sınırları açın”, “Burda çalışıyoruz, burda yaşıyoruz, burda kalıyoruz”, “Macron, senden tüm kalbimle nefret ediyorum” yazılı pankartlar taşınması dikkat çekti.
CGT sendikası eyleme kitlesel katıldı. CGT temsilcisi binlerce işçinin kağıtsızların yanında olması ve dayanışmada bulunması çok önemli olduğunu belirterek, Macron hükümetinin belgesiz mültecilere hemen yasal statü vermesini, asgari ücretin 1800 euro olmasını, tekellere, şirket ve patronlar ödenen paranın halka iade edilmesini, işten atma planlarına son verilmesini istedi. Sendika “İşten çıkarmaları durdurun, faturayı biz ödemeyeceğiz” pankartı taşıdı.
Hükümet, Eylül ayı ortasında valilere salgın sırasında göçmenlerin vatandaşlığa alınmasını hızlandırmaları ve kolaylaştırmaları talimatını vermişti. Ancak pratikte pek yol alınmadığı görülüyor. Fransa’daki kayıtsız göçmen sayısının 300 bin ila 600 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.
Bir yanıt yazın