Fransa’da Grandpuits rafinerisinin kapatılma planına karşı işçiler grevde

kategori:

Fransa’nın Seine-et-Marne departmanına Melun’da bulunan Grandpuits rafinerisinin kapatılma planına karşı işçiler yaklaşık 3 haftadır grevde.

Grev kararını sendika kararı olmaksızın kendi örgütlenmeleriyle alan işçiler gidişatıyla ilgili kararları genel forumlardaki oylamalar ve aralarından seçtikleri hat delegeleri vasıtasıyla alıyor.

12 Ocak’ta gerçekleşen forumda işçi delegeleri oylamayla eylem planlarını oluşturdu. Rafineri dışında belirlenen ilk eylemde, araba konvoyuyla bölge valisinin bulunduğu Melun’a arabalarla ‘salyangoz operasyonu’ adı verilen trafiği yavaşlatma veya durdurma yöntemiyle gidildi. Eylem Total’deki işten çıkarmaların çevre halkına ne türden zararlar verebileceğine dikkat çekmek için yapıldı. Melun’a desteğe gelen, demiryolu işçileri, makinistler, postacılar, öğretmenler, öğrenciler ve vekiller de grevcilere katıldı.

İşçilerin “grev ve eylemlerini sertleştireceklerini” ifade etmeleri sonrası, bu haftanın ilk günlerinde tesise erişim sağlanan yolda, araçları yavaşlatan bir barikat oluşturdular. Bu barikat her 10 dakikada bir birkaç aracın geçişine izin vererek hem rafineriden çıkışın gecikmesini hem de işin yavaşlamasını sağladı. Grevciler, güvenlik ve çevre işleri dışında “büyük duraklama”yla, yani “fabrikanın sökülmesiyle ilgili işlerin hiçbirine hiçbir şekilde karışmayacaklarını” beyan etti. Ayrıca Perşembe ve Cuma günü yakıt ihracatını durduracaklarını beyan ederek, hiçbir ürünün çıkışına müsaade etmeyeceklerini bildirdiler.

İşçiler 20 Ocak’ta gerçekleştirdikleri forumda grevi sürdürme kararı aldı. Bu foruma, Marsilya yakınlarında bulunan ve PSE sonucu 400 işçiden 250’ye indirilen Mède rafinerisinden 15 kadar işçi desteğe geldi. Grandpuits işçileri, grevi diğer rafinerilere yaymak amacıyla, önümüzdeki birkaç gün içerisinde Fransa’daki diğer tüm rafinerilerini ziyaret edecek. (Kaynak: Kızıl Bayrak)


Yorumlar

“Fransa’da Grandpuits rafinerisinin kapatılma planına karşı işçiler grevde” için bir yanıt

  1. […] Fransa’da Grandpuits rafinerisinin kapatılma planına karşı işçiler grevde Fransa Grandpuits Sınıf Mücadelesi 2021-02-10 Yeryüzü Postası Paylaş […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir