Sudan’da artan yaşam maliyetleri nedeniyle yeni eylem dalgası patlak verdi

kategori:

Sudan’da derinleşen ekonomik kriz nedeniyle artan yaşam maliyetlerine karşı eylemler başladı.

Dün (9 Şubat) Darfur başta olmak üzere Sudan’ın bir çok bölgesinde gösteriler gerçekleşti. Eylemleri, ekmek yapımında kullanılan ana malzemelerin maliyetlerindeki ani artışların tetiklediği belirtiliyor.

Güney Darfur eyaletinin başkenti Nyala’daki eylemlerde “Yüksek fiyatlara hayır, açlığa hayır” sloganı atan eylemcilere polis biber gazı ile saldırdı. Saldırıya taşlarla karşılık veren eylemcileri bazı iş yerlerini ateşe verdi.

Kızıldeniz’in Port Sudan kentinde de öğrenciler sokağa çıktı. Eylemler nedeniyle okullar ve bazı iş yerleri kapatıldı. Eylemlerde belediye binasına taş atıldığı ve ana caddelerin lastikler yakılarak bloke edildiği belirtiliyor.

Kuzey Kordofan Eyaleti’nin de farklı bölgelerinde benzer eylemler gerçekleşti. Eyaletin başkenti Obeid’deki eylemlerde eylemciler fırınlardaki buğday torbalarını yağmaladı.

Ekonomik krizin giderek derinleştiği Sudan’ın başkenti Hartum’da ve “Sudan’ın ekmek sepeti” olarak kabul edilen doğu eyaleti Gedaref’te de geçtiğimiz haftalarda eylemler gerçekleşmişti. Yüksek enflasyon nedeniyle alım gücünün giderek düştüğü Sudan kronik döviz kıtlığı ve giderek büyüyüen bir karaborsa ile karşı karşıya.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir