Greif işgal ve grevi: Patrona, devlete ve sendikalara karşı bir işçi direnişi

kategori:

Uluslararası bir tekel olan endüstriyel ambalaj üreticisi Greif’in Hadımköy’de bulunan fabrikasında çalışan işçilerin 10 Şubat 2014 tarihinde başlattıkları işgal ve grevin üzerinden 7 yıl geçti. Greif (Sunjüt) işgal ve grevi militan fiili bir mücadele örneği olarak Türkiye işçi mücadeleleri tarihinde yerini aldı.

Greif direnişi işçilerin resmi sendikalara değil, iş yerlerindeki kendi örgütlülüklerine güvenerek neler başarabileceklerini göstermekle kalmadı, sendikası, polisi ve yargısıyla düzenin tüm aygıtlarının aynı yerde, işçilerin tam karşısında konumlandığını bir kez daha gözler önüne serdi. İşgal süresince militan işçi eylemlerinin ve sınıf dayanışmasının sayısız örneği yaşandı.

Greif işçileri 60 gün boyunca uluslararası bir tekelin ve devletin dizlerini titretmekle kalmadı, DİSK’in gerçek yüzünü herkesin görmesini sağladı. 60 gün süren işgal ancak panzerlerin ve iş makinelerinin eşlik ettiği yüzlerce polisin saldırısıyla bitirilebildi. Ancak verilen mücadele işçi sınıfı mücadeleleri için yol gösterici bir örnek olarak tarihe geçmiş oldu.

Direnişin başlangıcının 7. yıldönümü vesilesiyle Eksen TV tarafından hazırlanan “İşgal 60 Uzun Gün” belgeselini paylaşıyoruz.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir