Hanau Katliamı’nın birinci yılında anti-faşistler Almanya’nın birçok kentinde sokağa çıktı: Hanau her yerde

kategori:

19 Şubat 2020 tarihinde Almanya’nın Hessen eyaletine bağlı Hanau kentinde 9 göçmenin hayatını kaybettiği ırkçı katliamın birinci yılında anti-faşistler Almanya’nın birçok kentinde eylemler düzenlendi. #HanauIstÜberall (Hanau her yerde) sloganıyla gerçekleştirilen eylemlerde Alman devletinin göçmen politikaları ve ırkçı örgütlenmeler karşısındaki tutumu eleştirildi.

Hessen, Berlin, Hamburg, Dortmund başta olmak üzere bir çok noktada ırkçılığa karşı kitlesel eylemler gerçekleştirildi. Berlin’de gerçekleşen ve yüzlerce anti-faşistin katıldığı eylemde ırkçılığa karşı mücadelenin gerekliliği vurgulandı. Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bulunan Bochum’da gerçekleşen eyleyme binden fazla kişi katılırken, Hessen eyaletine bağlı Offenbach’ta gerçekleşen, yüzlerce kişinin katıldığı eylemde “Hanau’da neredeydin?” sloganı atıldı.

Hamburg’da ise 10 ayrı noktada anma etkinliği gerçekleştirildi. Münih’te gerçekleşen anti-faşist eylemde katliamda yaşamını yitirenlerin posterleri taşındı. Köln’de Nippes Meydanı’nda ve Wiener Platz’ta gerçekleştirilen iki ayrı anmaya da yüzlerce kişi katıldı.

19 Şubat 2020 43 yaşındaki Tobias Rathjen isimli ırkçı bir Alman akşamında, kentin farklı bölgelerinde dokuz göçmeni vurarak katletmiş, ardından intihar etmişti. Rathjen katliamdan önce internete komplo teorileri ve ırkçı ideolojisinin propagandasını yaptığı videolar yüklemişti.

Saldırılarda, Türkiye göçmeni Sedat Gürbüz, Gökhan Gültekin, Ferhat Unvar, Fatih Saraçoğlu, Romanya göçmeni Vili Viorel Păun, Bulgaristan göçmeni Kaloyan Velkov , Bosna göçmeni Hamza Kurtović, Afganistan göçmeni Said Nesar Hashemi ve Polonya göçmeni Mercedes Kierpacz hayatlarını kaybetmişti.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir