Dört Bir Yanda Newroz Ateşi Yakıldı: Dehak’a Karşı Kawa Olacağız

kategori:

Bugün (21 Mart) Diyarbakır’dan Cizre’ye, Batman’dan Dersim’e, Hakkari’den İstanbul’a, Urfa’dan Mersin’e, Van’dan Adana’ya, Tekirdağ’dan Siirt’e, Ankara’dan Mardin ve İzmir’e pek çok yerde Newroz kutlamaları yapıldı. Kutlamalara Afrin’in işgaline verilen tepkiler damgasını vururken, Diyarbakır, Van, İstanbul, İzmir, Adana ve Tekirdağ’daki eylemlere yönelik polis saldırılarında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır

Diyarbakır’da yüzbinleri buluşturan Newroz, başladığı coşkuyla sona erdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ardından Bandista konserine geçilirken, sonrasında Sur Platformu adına TMMOB Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Büşra Cizrelioğlu konuştu. Sur’un her yıkılan taşının mücadelesini verdiklerini dile getiren Cizrelioğlu, Sur’un iktidarların rant alanına dönüştürüldüğünü vurguladı ve “Uzun süredir ilçedeki talanı durdurmak için mücadelemizi sürdürüyoruz. Sur’da tarihi bellek yok edilmek isteniyor ancak Kürt halkı tarihi belleğini asla kaybetmeyecektir. Bizler mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

Alana girilirken çok sayıda kişi gözaltına alınırken, kitlenin dağılmaya başlamasıyla gün boyu provokasyon için kitleyi tahrik eden polis bir kez daha gözaltılara başladı. Polis kontrol noktalarında gençlerin başlarına ya da boyunlarına bağladıkları kırmızı sarı yeşil flamalara el konuldu. Geçen yıl Kemal Kurkut’un polis tarafından infaz edildiği Evrim Alataş Caddesi üzerinde polisler çok sayıda genci darp ederek gözaltına aldı. Gençler uzun süre elleri polis otobüsüne dayalı şekilde bekletildi. Polis saldırılarında 50’den fazla kişi darp ederek gözaltına alındı.

Van

Van’da on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen Newroz, Koma Çiya’nın müzik dinletisinin ardından sona erdi. Kutlamalar akşam saatlerine kadar sürdü. Newroz’un sona ermesiyle halk sloganlar eşliğinde dağıldı. Kitlenin dağıldığı sırada Newroz alanında yaptığı konuşma nedeniyle DBP İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava ile 11 kişi gözaltına alındı.

Siirt

Siirt’te Barış Meydanı’nda gerçekleştirilen Newroz kutlamalarına on binlerce yurttaş katıldı. Valilikten saat 12.00 için izin alınmasına rağmen, kutlamanın başlamasına saatler kala alanda görevli polisler tarafından keyfi bir şekilde kutlama alanına girişlerin 12.30’da olacağı söylendi. Buna rağmen saatler öncesinden alana akmaya başlayan Siirtliler, alanın girişlerinde bekledi. Büyük yığılmaların oluştuğu kapılarda polisler tarafından alana girenlere kimlik kontrolü yapılmak istenmesi üzerine yurttaşlar ile polis arasında kısa süreli gerginlikler de yaşandı. Uzun süren görüşmelerin ardından uzlaşma sağlanamadı ve alana giren herkese kimlik kontrolü yapıldı.

Kutlamanın yapılacağı meydanın önünden geçen Raman Kavak Caddesi de araçlarıyla gelen yurttaşların ulaşımını zorlaştırmak amacıyla çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Mektupların okunmasının ardından DTK Başkanlık Divanı Üyesi Mekiye Güzel sahneye çıktı. Güzel’in konuşmasının ardından alanın ortasında bulunan Newroz meşalesi yakıldı.

HDP Siirt Milletvekili Besime Konca ise, kimlik kontrolünü kabul etmeyen ve 18 yaşın altındaki yurttaşların alana alınmamasına sert tepki gösterdi. Konca’nın konuşmasında dışarıda bekleyen kitleden söz etmesi üzerine polisler alanın dışında toplanan binlerce kişiyi alandan uzaklaştırdı.

Yüksekova

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde Newroz kutlaması binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Polis ablukası altında ilçe stadyumunda gerçekleşen Newroz’a yurttaşlar yöresel kıyafetleriyle geldi.  Polisin engelleme girişimlerine rağmen halk, Newroz’u büyük bir coşkuyla kutladı. Kutlamaların ardından binlerin ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçmesi üzerine polis onlarca zırhlı araçla saldırdı.

Adana

Adana’da onbinlerce kişinin katıldığı coşkulu Newroz kutlaması sonrası polis dağılan kitleye saldırdı. Sarı, kırmızı ve yeşil flamaları yakan polis, gözaltına aldıklarını darp etti. Flamaları toplayan bir polis, “Bu ne lan. Bunun ne anlama geldiğini biliyor musunuz?” sözlerin ardından sinkaflı küfürler etti. Bir gencin küfürlere karşı çıkması üzerine, polis darp ederek gözaltına aldı. Motosikletlerle dağılan kitlenin arasına giren polis, havaya ateş açarak panik havası yarattı. Çarşı merkezine kadar kitleyi takip eden polis, çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

İstanbul

İstanbul’da Bakırköy Halk Pazarı Alanı’nda yüzbini aşkın kişi alanı doldurdu. Yoğun katılım nedeniyle alan yeteriz kalırken, kitle Bakırköy Metro İstasyonu girişine kadar taştı. Alanda “Şimdi devrim zamanı” pankartı açıldı. Partizan, polis engeline takıldığı için alana giremedi. Kitle sık sık Afrin işgaline tepki gösterilen mitingde Öcalan üzerinde devam eden tecridin kaldırılması talep edildi. Mitinge çeşitli siyasal parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.

Arama noktasında ve mitingin dağılması sırasında polis saldırıları meydana geldi. Bakırköy Metro İstasyonu girişinde Yusuf Tan adlı genç sağ gözünün kenarına isabet eden plastik mermisiyle yaralandı. Aynı saldırıda onlarca kişi vücudunun çeşitli yerlerine isabet eden plastik mermilerle yaralandı. Bakırköy Meydanı’ndaki Newroz kutlaması sırasında ve sonrasında yaklaşık 60 kişi gözaltına alındı.

Ankara

Ankara’daki Newroz her yıl olduğu gibi bu yılda sol, sosyalist siyasi parti, kurum, dernek ve platformlar tarafından ortak bir program ile kutlandı. Yoğun polisiye önlemlerin alındığı Newroz’da başvurulan uygulamalar, fiili olarak kutlatmamaya yönelik oldu.

Arama noktalarında, sırt çantası ile gelenler alana alınmadı. Bu yüzden birçok kişi arama noktalarından geri dönmek zorunda kaldı. Yine kadınların makyaj malzemeleri, çakmak, bayrak sopaları sorun yapıldı. Bayrak sopalarının tamamı söküldü. Girişlerde kortej oluşmasına izin verilmedi. BDSP’nin,“Yaşasın İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği” pankartının içeriye girilmesine izin verilmeyince Cebeci tarafına kurulan arama noktasında bir süre arbede yaşandı.

İzmir

İzmir’de sabah saatlerinden itibaren ilçelerden gelen yurttaşlar, tüm engellemelere rağmen Gündoğdu Meydanı’na ulaştı. Alanı dolduran binlerce kişi halayların ve sloganların ardından özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu.

Barış Anneleri adına konuşan Medine Kaymaz, tüm halkın Newroz’unu kutladığını ve halkları selamladığını vurgularken, cezaevlerine ve dünyanın her yerinde direnenlere selam gönderdiklerini ve Newrozlarını kutladıklarını belirtti. Kaymaz, yıllardan bu yana annelerin barış ve özgürlük talep ettiklerinin altını çizerken, Afrin’e dönük saldırılara bir an önce son verilmesi gerektiğini belirtti.

İzmir’de Newroz kutlamalarına katılmak isterken, üstlerinden sarı kırmızı yeşil flamalar ve puşiler bulunan en az 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kadınlardan biri sarı kırmızı yeşil elbise giydiği için çocuğu ile gözaltına alınırken, bir kadın da yüzüne yaptığı sarı, kırmızı, yeşil makyaj gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Alana Suruç’ta katledilen 33 kişinin fotoğraflarını taşıyarak girmek isteyenlere polis müdahale etti. Tertip Komitesi polise tepki gösterdi. Polis fotoğrafların alana alınmasına izin vermedi.

Tekirdağ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Tekirdağ İl Örgütü tarafından “Newroz direniştir faşizme karşı halkların baharıdır” şiarıyla Ergene’nin Yeşiltepe mahallesinde bulunan Shell Benzinliği karşısındaki alanda Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı. Yüzlerce kişinin katıldığı Newroz’da sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı atıldı. Kadınlar yöresel elbiseleriyle kutlamaya katıldı. HDP MYK Üyesi Gülsüm Ağaoğlu konuşmasında, “Tarihin çöplüğüne nasıl ki tüm diktatörleri attık şimdi de andımız olsun bu çağın diktatörünü de göndereceğiz” ifadelerini kullandı. Ağaoğlu, programın ardından konuşması nedeniyle gözaltına alındı. (Kaynak: Mezopotamya Ajansı)

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir