Sudan’da eylemler 10. gününde: Doktorlar ve gazeteciler grevde

kategori:

Sudan’da ekmeğe yapılan zamlarla başlayan ve hükumet karşıtı tepkiye dönüşen protestolar 10. gününde devam ediyor. Bir çok kentte sokağa çıkan insanlar Devlet Başkanı El-Beşir’in istifasını talep ediyor.

Son olarak başkanlık sarayına yürüyen protestoculara polis bir kez daha silahla saldırdı. Uluslararası Af Örgütü’nin açıklamasına göre polis saldırıları sonucu şu ana kadar 37 kişi yaşamını yitirdi. Ayrıca çok sayıda kişi de gözaltına alındı.

Öte yandan gazeteciler de harekete destek olmak için 3 günlük greve çıkacaklarını duyurdu. Sudanlı doktorlar da Pazartesi günü hükumeti protesto etmek amacıyla greve başlamışlardı. El-Beşir’in istifasını talep eden hekimlere tıp öğrencileri de destek veriyor. Ülkenin doğusundaki Gadarif Üniversitesi’ndeki öğrencilerin üniversite kampüsünü terk ederek yakınlardaki bir hastanedeki greve destek olduğu bildiriliyor.

Ülkede enflasyon yüzde 70’in üzerine çıkarken, Sudan lirasındaki değer azalışı sürüyor, başkent Hartum dahil olmak üzere birçok kentte ne ekmek ne de yakıt bulunuyor. Bu ekonomik tabloya, ekmeğin fiyatının üç katına çıkarılmasının eklenmesiyle tepkilerini sokağa taşıyan Sudan halkı ise 19 Aralık’tan bu yana eylemlerini sürdürüyor.

Sudan’da isyan giderek büyüyor


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir