Polonya’da 300 bin eğitim emekçisi üç haftadır grevde

kategori:

Polonya’da 8 Nisan tarihinde 400 bin öğretmenin yüzde 80’i, Polonya Öğretmenler Sendikası’nın (ZNP) çağrısına uyarak %30 daha fazla ücret talebi için süresiz greve gitti.

Grev nedeniyle okulların ve anaokullarının dörtte üçü kapalı kaldı. Yerel basının bir kısmında, öğretmenlerin ve anaokullarında çalışan eğitmenlerin işlerine geri döndükleri haberi yer alsa da öğretmenlerin grevi sürüyor. Sendikanın verdiği bilgiye göre Polonya’da 20 bin okuldan 13 bininde grev sürüyor. Grevin başında bu rakam 15 bin civarındaydı.

Öğretmenlerin grevlerine destek vermek için tüm ülkede orta ve yüksekokul öğrencileri kendiliğinden yürüyüşler düzenliyorlar. Günlerce “Öğretmenlerin taleplerini destekliyoruz“ pankartının asılı olduğu Białystok Üniversitesi’nde akademisyenler ve öğrenciler geçtiğimiz cuma günü öğretmenlere destek için yürürken, salı günü ülkenin kuzeyinde bulunan Olsztyn kentinde öğrenciler ve veliler öğretmenlerle birlikte yürüyüş düzenlediler. Ülkenin üçüncü büyük endüstri kenti Lodz’ta ortaokul ve lise öğrencileri cumartesi günü yürüyüş yaptılar. Salı günü de Warschau, Krakau ve Szczecin kentlerinde binlerce kişi yürüdü.

Hükümet, öğretmenlerin talebine karşı zorunlu ders sayısını yüzde 10 arttırma karşılığında yüzde 7 ücret artışı öneriyor. Hükümet din dersi öğretmenlerinin yerine papaz ve rahibeleri göndermek gibi yollarla grevi kırmaya çalışıyor. Öte yandan geçen hafta Eğitim Bakanlığı’nın, bir okul müdüründen grevdeki öğretmenlerin listesini talep ettiği belirtiliyor. (Kaynak: Kızıl Bayrak)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir