Sudan’da askerler iktidarı bırakmıyor, eylemler sürüyor

kategori:

Sudan’da muhalefet ile askeri cunta arasında geçici başkanlık konseyinin bileşimi konusunda anlaşma sağlanamayınca gerginlik yeniden yükseldi. Özgürlük ve Değişim Deklarasyonu kitlesel eylem çağrısı yaparken, askeri konseyin iktidarı sivillere devretmek konusunda samimi olmadığı açıklaması yaptı.

Askeri Konsey ise Genelkurmay Karargahı önünde haftalardır düzenlenen oturma eylemlerinin sonlandırılmasını istedi. Ancak protestoların yeniden kitleselleşmesi bekleniyor.

Evrensel’in haberine göre Konsey ile müzakerelere katılan Özgürlük ve Değişim daha önce üzerinde anlaşmaya varılan “başkanlık konseyi”nde 8 sivil ve 7 askeri temsilci olmasını istiyor. Askeri yönetim ise konseyin 10 üyesi olmasını ve bunların 7’sinin asker ve sadece 3’ünün sivil olmasını dayatıyor.

Özgürlük ve Değişim güçlerinin dün akşam için “milyonluk gösteri” çağrısı yapması üzerinde ise Askeri Konsey, “Kaosa izin vermeyecekleri” açıklaması yaparak barikatların kaldırılmasını istedi. Konsey ayrıca pazartesi günü ülke genelindeki protestolarda çıkan çatışmalarda 6 güvenlik görevlisinin yaşamını kaybettiğini açıkladı.

Özgürlük ve Değişim güçlerinin içinde yer alan Sudan Meslek Odaları Birliği (SPA) Sözcüsü Mohamed Naci el Assam ise ordunun iktidarı sivillere devretmek konusunda samimi olmadığını belirterek, “Askeri Konsey ortak konseyin asker ağırlıklı olması konusunda ısrar ediyor” dedi. Assam, konseyin iktidarını genişletmeye çalıştığını belirtti.

Sudan’da Aralık 2018’de ekmek zamlarına tepki olarak bir grup işçinin eylemiyle başlayan ve rejime karşı ayaklanmaya dönüşen protestolar sonucunda 11 Nisan’da 20 yıllık Ömer Beşir iktidarı devrilmiş ancak bu kez de ordu darbe yaparak yönetime el koymuştu. Buna rağmen geri adım atmayan eylemciler Nisan başından bu yana başkent Hartum’daki Genelkurmay Karargahı önünde nöbet tutuyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir