Honduras’ta kamyon şoförleri greve çıktı, yolları işgal etti

kategori:

Orta Amerika ülkesi Honduras’ta, Pazartesi gününden beri ücret zammı talebiyle başkent Tegucigalpa yakınındaki yolları kapatan kamyon şoförlerinin greviyle başlayan eylemler ülke geneline yayıldı.

Gazete Karınca’nın haberine göre grevdeki kamyon şoförleri Çarşamba gecesi Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez’in istifasını talep ederek, yolları işgal etmiş durumda.

Polis, eylemcilerin ülkenin çeşitli yerlerinde düzenlediği oturma eylemlerine saldırarak, eylemleri bastırmaya çalışıyor. Polisler ile grevdeki kamyon şoförleri arasında süren çatışmaların şiddetlendiği bildiriliyor.

Başkentte eylemcilerin bazı iş merkezlerini basıp ateşe verdikleri de bildirilirken, grev sebebiyle yakıt sıkıntısı yaşanıyor.

Bununla birlikte, Salı gününden beri ülkede polislerin bir kısmı da grevde. Polisler, çalışma şartlarının kötülüğü nedeniyle protestoculara müdahale etmeyi reddediyor.

Honduras’ta nüfusun yüzde 65’i kötü koşullarda yaşamak zorunda bırakılırken, ülkenin ekonomik anlamda stratejik birçok noktasında asker ve polis konuşlanmış halde.

Ülkedeki gelişmeler solcu devlet başkanı Manuel Zelaya’nın 2009 yılında ordu darbesiyle devrilmesinden bu yana daha da kötüye gidiyor.

Araziler ardı ardına madencilik ve enerji plantasyonları için uluslararası şirketlere devredilirken, ekosistemin ve içme suyunun kirlenmesiyle çeşitli topluluklar evlerinden gitmek zorunda kalıyor.

Buna ilaveten yolsuzluk, sağlık sistemindeki çöküş ve cinayet oranlarındaki artış hız kazanıyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir