İtalya’da binlerce işçi ArcelorMittal’in toplu işten çıkarma planına karşı greve çıktı

kategori:

Üç ana İtalyan sendikası tarafından organize edilen 24 saatlik bir grevle, Lüksemburg merkezli çok uluslu bir çelik imalat şirketi olanArcelorMittal’e ait, güney İtalya’daki İlva Çelik Fabrikası’ndaki işçiler 5 bin kişiyi işten çıkarma planlarını protesto ettiler.

Ekonomi Bakanı Roberto Gualtieri sendika yetkilileriyle yaptığı video konferansta “ArcelorMittal’in planı kabul edilemez” dedi. Çelik şirketi daha önce Taranto tesisini iflastan kurtarmış ve önemli miktarda hükümet desteği almıştı.

Arcelormittal, henüz 2018’de devraldığı “sorunlu” İlva grubunu kurtarmak için düzenlenen anlaşmadan Kasım ayında geri çekildi. İtalyan Hükümeti Taranto bölgesi için çevre standartlarını uygulamak istiyor. 8 bin 200 çalışanı olan tesis, Avrupa’daki en çok çevre kirliliği olan sanayi bölgelerinden birinde bulunuyor.

ArcelorMittal, 20 Aralık’ta Taranto’da istihdam için bir ön anlaşma imzaladı. Roma, çelik fabrikasının kurtarılmasını devlet yardımıyla desteklemeyi teklif etti.

Gualtieri, grubun iş kesintisi isteği ve aynı zamanda üretimi güçlendirmek ve ekolojik dengeyi iyileştirmek için gereken stratejik yatırımları ertelemek planı ile “yapılan anlaşmadan ciddi ölçüde saptığını” söyledi.

Tesis, uzun süredir çevre kirliliği nedeniyle eleştirilmektedir. Uzmanlara göre, bölgedeki alanda yaklaşık 7 bin 500 kişi toksik emisyonların sonucu yaşamını yitirdi. Hükümet ArcelorMittal ile gelecek hafta görüşmeler yapmayı planlıyor. (Kaynak: Yaşanacak Dünya)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir